ŻEROMSKI NA EUROGASTRO i WORLDHOTEL 2017

Targi EuroGastro i WorldHotel to najważniejsze wydarzenie o zasięgu międzynarodowym w branży gastronomicznej i hotelarskiej, dlatego nie mogło na nich zabraknąć Żeromskiego, który kształci uczniów  na najwyższym poziomie podążając za najnowocześniejszymi trendami rynkowymi w gastronomi i hotelarstwie.

7 kwietnia 2017 roku grupa uczniów klas gastronomicznych i hotelarskich wraz z opiekunami mgr Krzysztofem Przysuszyńskim, mgr Beatą Hamarą i mgr Anną Wosik,  odwiedziła stolicę, by wzbogacić swoją wiedzę na temat aktualnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii i hotelarstwie.

Jak co roku wystawcy z całej Polski i nie tylko zaprezentowali ofertę nowoczesnego wyposażenia zapleczy kuchennych, sal restauracyjnych, barów, hoteli oraz produktów żywnościowych i napojów, w tym również kawy.W specjalnie wydzielonej strefie Coffee Village obserwować można było pokazy mistrzów kawiarskich i zmagania młodych baristów, poszerzając przy tym swoją wiedzę na temat nowoczesnych technik parzenia kawy, jak również zrelaksować się przy filiżance przepysznej kawy. A wybierać było naprawdę w czym, gdyż do dyspozycji gości były kawy i herbaty z różnych zakątków świata.

Podziwianie najnowszych zdobyczy technologii w gastronomii to nie jedyna atrakcja targów, spotkać można było również sławy kulinarnego świata:Kurta Schellera, Roberta Sowę czy Theofilosa Vafidisa. Uczestnicy targów mieli niepowtarzalną okazję do zrobienia pamiątkowych fotek z autorytetami współczesnej gastronomii, które chwilę potem z dumą prezentowali na portalach społecznościowych.

Żadne z pytań zarówno uczniów czy nauczycieli zawodu nie pozostało bez odpowiedzi, wystawcy chętnie udzielali szczegółowych informacji, instruktarzy dotyczących budowy, funkcjonalności i zastosowania prezentowanych przez siebie urządzeń.

Równie godnie zaprezentował się sektor żywnościowy, gdzie oprócz wyczerpujących informacji na temat asortymentu i technologii produkcji oferowanych produktów można było je zdegustować. A były to nie lada specjały i polskie i zagraniczne, od hiszpańskich oliwek, szynki serrano, iberio, kiełbasek chorizo poprzez greckie specjały , np. jogurty, ser feta, sosy po włoskie przysmaki jak np. szynka parmeńska, włoskie sery typu parmezan, ricotta, gorgonzola.

Dla wielu uczniów była to okazja do skosztowania potraw i produktów, których nigdy wcześniej nie próbowali, np. frytki z batatów, owoce morza w tempurze, polędwica z konia, grillowana jagnięcina, steki wołowe o różnych stopniach wysmażenia, konfitowana kaczka, wielokolorowe granity czy lody o najbardziej fantazyjnych  smakach.

Niemniej bogato przedstawiono ofertę sektora cukierniczego oferując imponujące desery, torty, ciasteczka czy praliny i czekoladki, słodyczy nie było końca…

Targi EuroGastro znane są również z prestiżowych konkursów, często o zasięgu międzynarodowym, spektakularnych pokazów czy festiwali. W tym roku mogliśmy podziwiać Festiwal Kuchni Greckiej, stworzony przez Theofilosa Vafidisa, Greka z pochodzenia, z zawodu eksperta i doradcy kulinarnego, z pasji Ambasadora Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce. W ramach festiwalu ekipy kucharzy z całego kraju pod okiem profesjonalnego jury przygotowywały autorskie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów, np. oliwy Extra Virgin z Krety, ciasta Filo Kanaki oraz warzyw i borowików firmy Oerlemans.

Wycieczkę uważamy za wyjątkowo udaną, targi opuściliśmy nie tylko w świetnych humorach i z pełną informacji głową, ale również z dużą ilością materiałów promocyjnych i  z pełnymi brzuchami. A jak wiadomo nie od dziś przez żołądek do serca, z czego pewnie doskonale zdają sobie sprawę wystawcy.

Myślę że targi były dla naszych uczniów doskonałą okazją do rozeznania się w świecie współczesnej gastronomii i hotelarstwa, w których przecież  za chwilę przecież podejmą pracę. Jakże cenne okaże się wówczas zdobyte podczas wycieczki doświadczenie.

Comments are closed.