XX Olimpiada Wiedzy o Żywności – Etap Szkolny

08-10-2017

Organizatorem Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu i Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

W dniu 2 października w naszej szkole odbył się szkolny etap XX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności. W szkolnych rozgrywkach wzięło udział  10  uczniów z klas IV u, IV k, III g i II g. Test składał się z 50 pytań , które swoim zakresem obejmowały tematykę ogólnopolską, tj:

  • blok przetwórczy             –  44 %  pytań
  • blok analityczny               –  23 %  pytań
  • blok ekonomiczny           21 %  pytań
  • blok techniczny                 12 %  pytań

Do drugiego etapu przeszli następujący uczniowie ;

  • Patryk Pokorski, klasa IV u             42 pkt /50 pkt
  • Kinga Bzdak , klasa IV k                 34 pkt / 50 pkt
  • Damian Kosętka, klasa IV k          31 pkt/ 50 pkt
  • Kamila Molęcka , klasa III g          31 pkt/50 pkt
  • Martyna Szewczyk, klasa IV k      30 pkt/ 50 pkt

Nad prawidłowością przebiegu olimpiady i sprawdzaniem prac czuwali Ewa Śliwakowska i Krzysztof  Przysuszyński. Zwycięzcy szkolnego etapu pojadą na kolejny etap  24 listopada 2017 , do okręgu katowickiego.Wszystkim biorącym udział w Etapie szkolnym XX Olimpiady Wiedzy o żywności  dziękujemy i gratulujemy  zdobycia dużej ilości punktów.

Koordynator XX Olimpiady Wiedzy o Żywności –  mgr inż.  Ewa Śliwakowska

Comments are closed.