Olimpiada Wiedzy o Żywności co roku jest organizowana przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu i Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. S. Żeromskiego w Częstochowie po raz drugi wziął udział w tej olimpiadzie.
Pierwszy, szkolny etap odbył się dnia 2 października. W szkolnych rozgrywkach wzięło udział 10 uczniów z klas IV u, IV k, III g i II g. Test składał się z 50 pytań , które swoim zakresem obejmowały tematykę ogólnopolską, tj: blok przetwórczy– 44 % pytań, blok analityczny – 23 % pytań, blok ekonomiczny – 21 % pytań, blok techniczny -12 % pytań
Do drugiego etapu przeszli następujący uczniowie ; Patryk Pokorski (klasa IV u), Kinga Bzdak (klasa IV k), Damian Kosętka (klasa IV k), Kamila Molęcka (klasa III g), Martyna Szewczyk (klasa IV k).
Nad prawidłowością przebiegu olimpiady i sprawdzaniem prac czuwali koordynator olimpiady – Ewa Śliwakowska i Krzysztof Przysuszyński.
W dniu 24.11.2017r nasza młodzież pojechała na etap okręgowy jubileuszowej XX Ogólnopolskiej Edycji Wiedzy o Żywności, który odbył się w Tomaszowie Mazowieckim.
Olimpiada składała się z 2 etapów – testu, który obejmował zagadnienia z zakresu ekonomicznego, analitycznego oraz przetwórstwa żywności, oraz ustnego.
Nasi reprezentanci przygotowani pod nadzorem Pani Ewy Śliwakowskiej pokazali wysoki poziom, a Patryk Pokorski (uczeń klasy 4U) zakwalifikował się do części ustnej, zajmując ostatecznie VI miejsce w etapie okręgowym.
Dnia 12 grudnia ogłoszona została lista osób zakwalifikowanych do ostatniego, centralnego etapu XX Ogólnopolskiej Edycji Wiedzy o Żywności. Nasz uczeń, Patryk Pokorski z klasy IV u, znalazł się wśród 45 finalistów. Jest to ogromny sukces gdyż zarówno pierwszy jak i drugi etap olimpiady były na bardzo wysokim poziomie i obejmowały duży zakres materiału. Ścisły finał odbędzie się 15-16 marca w Poznaniu.
mgr inż. Ewa Śliwakowska