BLISKO, CORAZ BLIŻEJ – PODIUM

W dniu 12 stycznia w Gliwicach odbyły się eliminacje okręgowe XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku tematem przewodnim były warzywa i owoce mówi dr. Beata Mikuta zajmująca się organizacją na etapie szkolnym olimpiady i przygotowaniem uczniów.
ZSTiO w Częstochowie reprezentowali Kamila Molęcka z klasy IIIG i Patryk Pokorski z klasy IV U, zwycięzcy eliminacji szkolnych. W kuluarach padały stwierdzenia, że jest to najtrudniejsza szkolna olimpiada i trudno się z tymi stwierdzeniami nie zgodzić przeglądając zestaw pytań. W eliminacjach okręgowych wzięło udział 78 uczestników.

Pisząc językiem sportowym, Kamila uplasowała się w środku stawki i zajęła przyzwoite 42 miejsce, zwłaszcza, że uczęszcza do III klasy i jeszcze trochę do końca nauki zostało czasu. Patryk już drugi raz brał udział w tej prestiżowej olimpiadzie. Drugi raz również otarł się o ,,pudło’’ zajmując 8 miejsce uzyskując 62 punkty. Do finału zakwalifikowało się 6 osób, ostatnia z wynikiem 65 punktów. Niewiele brakowało Patrykowi do udziału w etapie centralnym. Wyniki są istotne, lecz bezcenna jest atmosfera rywalizacji i doświadczenie jakie uczestnicy zdobywają podczas olimpiad i konkurów. Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych wraz z  uczniami w tym roku szkolnym zaplanowali jeszcze udział w kilku olimpiadach i konkursach o czym będziemy informować na bieżąco.

Olimpidę obserwował i notatkę spisał

mgr Krzysztof Przysuszyński

Comments are closed.