Patryk Pokorski – podwójnym Finalistą !!!

Marzec okazał się miesiącem pełnym wrażeń i bogatym w nagrody i tytuły dla naszego ucznia z klasy IV”u”. Poza Mistrzostwami Polski Młodych Kelnerów, które wygrał , odbyły się również dwa ogólnopolskie finały olimpiad, w których brał udział nasz Patryk Pokorski.

W dniach 15-16 marca 2018 w Poznaniu odbył się  jubileuszowy XX Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Dwa dni zmagań z zakresu bloku analitycznego, przetwórczego i ekonomicznego pozwoliły naszemu uczniowi pod opieką mgr inż. Ewy Śliwakowskiej potwierdzić tytuł finalisty. Poza zaświadczenie o uzyskaniu 100% z egzaminu zawodowego T.15 – części pisemnej Patryk Pokorski zdobył indeksy na uczelnie wyższe m.im. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Podczas finału w programie było m.in. zwiedzanie Poznania i przedstawienie kierunków nauczania Wydziału Nauk Żywności i Żywienia oraz Katedry Biotechnologii. Wręczenie nagród i dyplomów odbyło w Kolegium Rungego Poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Podziękowania otrzymała prowadząca go nauczycielka i Dyrekcja Szkoły.

Zaledwie tydzień później, w dniach 22-24 marca w Lublinie odbył się etap centralny XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wśród 60 uczestników znalazł się Patryk Pokorski z nauczycielem przygotowującym go również do tych eliminacji-  panią Ewą Śliwakowską. Niezwykle trudny test wielokrotnego wyboru o finał pozwolił Patrykowi uzyskać ten tytuł .Wiązało się to z otrzymaniem indeksów na wybrane uczelnie wyższe m.in. Uniwersytet Jagielloński w Krakowie , Uniwersytet Rolniczy w Krakowie , Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Uniwersytet im. Kardynała Wyszyńskiego w Warszawie. Uroczyste rozdanie dyplomów, zaświadczeń i nagród książkowych odbyło się drugiego dnia olimpiady. Gratulacje za bardzo dobre przygotowanie ucznia otrzymała pani Ewa Śliwakowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych, która przez cały czas trwania zmagań służyła pomocą i zapewniała bazę wiedzy.
Program olimpiady był bardzo ciekawy, zarówno Patryk jak i nauczyciel brali udział w wykładach o sposobach fałszowania żywności prof. dr. hab. Zdzisława Targońskiego oraz o „błękitnym sposobie na długowieczność” prof. dr. hab. Honorowego Przewodniczącego Olimpiady Jana Gawęckiego. Odbyła się również wycieczka po mieście Lublin , podczas której przewodnicy ciekawie opowiadali o historii i zabytkach tego miejsca. Uczestnicy i opiekunowie mogli też wziąć udział w różnych warsztatach np. warsztatach z tworzenia deserów, baklavy,  carvingu,  i tworzeniu naturalnych kosmetyków.

Nasz zdolny podwójny Finalista i jednocześnie Mistrz Polski Młodych Kelnerów 2018 może już teraz poświęcić swój czas i uwagę na przygotowania do zbliżającej się matury. Będziemy trzymać kciuki żeby i ona zakończyła się samymi pozytywnymi wynikami.

Przygotowała mgr inż. Ewa Śliwakowska

Comments are closed.