PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU W ŻEROMSKIM – MAMY KOLEJNY ZATWIERDZONY PROJEKT !

24-05-2018

Miło nam poinformować Społeczność Szkolną, a w szczególności uczniów obecnych klas pierwszych  technikum hotelarstwa, usług fryzjerskich, żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum informatycznego, że projekt umożliwiający realizację czterotygodniowych praktyk zagranicznych w Rimini we Włoszech: „Staż czyni mistrza – mobilność zagraniczna wartością dodaną w procesie kształcenia umiejętności zawodowo -organizacyjno –społecznych uczniów technikum” (2018-1-PL01-KA102-048099) został zakwalifikowany przez Agencję Narodową Programu Erasmus+, Fundację Rozwoju Systemu Edukacji do realizacji. Praktyki przewidziane są w roku szkolnym 2019/2020. Jest to już 13 projekt, dzięki któremu uczniowie naszej szkoły mają możliwość praktykowania poza granicami kraju, zdobywając doświadczenie zawodowe wzbogacone o szkolenie BHP, kurs języka włoskiego oraz program kulturoznawczy.

Dlaczego warto brać udział w tego typu przedsięwzięciu? Odpowiedź jest prosta: praktyki zagraniczne to bezpieczne warunki podnoszenia kwalifikacji zawodowych, a przede wszystkim:

  • szkolenie zawodowe
  • doświadczenie zawodowe
  • konfrontacja teorii z praktyką zawodową
  • obserwacja odmiennych technik pracy
  • obserwacja organizacji pracy w zagranicznym zakładzie
  • praca w środowisku wielokulturowym i międzynarodowym
  • trening kompetencji miękkich
  • liczne certyfikaty
  • trening języka angielskiego zawodowego
  • trening języka angielskiego życiu codziennym
  • nauka języka włoskiego
  • zwiedzanie Rimini
  • zwiedzanie San Marino
  • zwiedzanie Wenecji
  • poznanie odmiennej obyczajowości
  • pogłębianie wrażliwości międzykulturowej
  • nowe doświadczenia
  • satysfakcja
  • zawiązanie nowych znajomości

Przypominamy, że uczestnik projektu nie ponosi żadnych kosztów udziału w praktykach, jest on bowiem w 100 % finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+.

 

Obecnie stażu w Rimini przebywa grupa uczniów technikum usług fryzjerskich

Comments are closed.