Pomidory, papryka, cebula i czosnek są jej typowymi składnikami – warsztaty ,, kuchni węgierskiej ’’ w Żeromskim

   Od prawie trzech lat młodzież z naszej szkoły uczestniczy w cyklu spotkań pt: ,, Kulinarne przygody ”. Do udziału w projekcie zapraszani są uznani mistrzowie w zawodzie, a także pasjonaci sztuki kulinarnej. Tym razem na zaproszenie nauczycieli przedmiotów zawodowych pracownię gastronomiczną odwiedził Marcin Apostołow, pasjonat i  znawca kuchni węgierskiej. Chociaż pan Marcin nie posiada wykształcenia zawodowego w kierunku gastronomii, to ze względu na to, że wiele lat spędził  na Węgrzech, zna tajniki tej kuchni tak bliskiej wielu Polakom. Program  nauczania przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych obejmuje kuchnie różnych narodów, w tym kuchni węgierskiej, więc młodzież uczestnicząca w warsztatach znała podstawy sporządzania dań tego kraju, ponieważ dobrze odrobiła lekcje. To właśnie dzięki tej wiedzy warsztaty przebiegały sprawnie i z humorem, również dlatego, że gość przez pierwszą część zajęć zwracał się do młodzieży tylko w języku węgierskim. Podczas zajęć przygotowano  flaki po węgiersku . „Chciałem pokazać, że potrawę uznaną za typowo polską można sporządzić inaczej – oczywiście, jak to jest na Węgrzech, doprawioną mocno pomidorami, musztardą i oczywiście papryką”- mówi M. Apostołow. Drugim przygotowanym daniem była typowa zupa gulaszowa podana z kiszoną papryką faszerowaną kapustą. O ilości dodanej papryki do zupy mogli się również przekonać nauczyciele kończący pracę, zaproszeni do degustacji.

Nie obyło się bez wspomnień, kiedy to wiele lat temu w hotelu „Pannonia” w miejscowości Pecs na Węgrzech odbyła się promocja kuchni polskiej, w której brali udział pracownicy częstochowskiego hotelu „Patria”. W organizacji tych spektakularnych wydarzeń na miarę swoich możliwości pomagał Pan Marcin.

„Jestem przekonany, że po wakacjach Marcin znowu nas odwiedzi. Dzisiaj przecież nie zdążyliśmy zrobić typowo węgierskich klusek ,, galuszek ’’ i żadnego deseru”- żartuje nauczyciel Krzysztof Przysuszyński, zapraszając na kolejne warsztaty Marcina Apostołowa.

kuchnia_weg3

kuchnia_weg2

kuchnia_weg1

Comments are closed.