„Smaki regionów”

Dnia 4 października 2021 r. klasa IV h  hotelarska wraz z kilkoma osobami z klasy IV g gastronomicznej, pod opieka pań: Beaty Hamary, Barbary Surmackiej oraz Justyny Kuny, uczestniczyły w Targach „Smaki regionów” – najsmaczniejszych targach  w Poznaniu. Było to jedyne takie wydarzenie kulinarne dla świadomych konsumentów na Międzynarodowych Targach Poznańskich w Poznaniu.

Odwiedzenie tych targów, to świetny sposób na poznanie dziedzictwa kulinarnego regionów. Zakres tematyczny targów „Smaki Regionów” jest bardzo różnorodny. Wystawia się tutaj niemal cała branża spożywcza, która za główny cel obrała sobie produkcję żywności zdrowej, regionalnej i ekologicznej. Mogliśmy obejrzeć wiele ciekawych artykułów rolno-spożywczych i posmakować różnorodnych potraw i produktów a także je zakupić, by zawieźć je do domu i poczęstować najbliższych.

Uczniowie zapoznawali się z ofertą regionalnych potraw, by wiedzę zdobytą na tej wycieczce edukacyjnej wykorzystywać w dalszej nauce, np. na kolejnych kwalifikacjach zawodowych-przy pytaniach testowych dotyczących m.in. regionalnych potraw w serwowanym śniadaniu.

Na wycieczce było smacznie, ciekawie i…bardzo, bardzo wesoło. Do Częstochowy wracaliśmy w wyśmienitych humorach ze śpiewem na ustach!

Comments are closed.