Kulinarne podróże

Młodzież naszej szkoły miała po raz kolejny możliwość odbyć podróż nie opuszczając murów szkoły. I była to podróż kulinarna, jak przystało na przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia te były możliwe dzięki przystąpieniu szkoły do projektu ,,Kulinarne podróże”, który ma na celu naukę poprzez  praktyczne uczestnictwo w pokazach i warsztatach prowadzonych przez  uznanych mistrzów w zawodzie.

Już od trzech lat gościmy mistrzów kulinarnych, którzy prezentują swoje umiejętności i organizują pokazy i szkolenia dla naszych uczniów.

Jako pierwszy przyjechał do nas mistrz kuchni hiszpańskiej Juan Salvador Hernnandez Tovar, prekursor kuchni molekularnej, który przekazał tajniki kuchni hiszpańskiej i pod jego okiem przygotowano tortillę pełną smaków Hiszpanii i biszkopt pistacjowy okraszony opowieściami o rodzinnym kraju mistrza.

Pokaz gotowania nowoczesną metodą sous vide zaprezentowali Adam Marciniak i Piotr Kosmala, przy użyciu najnowocześniejszego modelu  pieca konwekcyjno – parowego, który pozwala na przygotowanie potraw, które  zachowują wysoką wartość odżywczą, a także mają doskonały aromat i smak, co potwierdzili uczniowie spożywając kurczaka, który najpierw został zapakowany metodą próżniową.

Pokazem przygotowania mocktaili czyli drinków bezalkoholowych zaszczycił nas Jacek Rakowski. z zapartym tchem zarówno nauczyciele jak i uczniowie śledzili mieszanie kolorowych płynów i powstanie nie dość, że smacznych, co potwierdzają uczniowie, jak i wielokolorowych napojów.

Obecnie, już po raz drugi,  naszą szkołę odwiedzili barmani z grupy ,,Alternative Bar’’ z gościnnym pokazem. Adam Białczyk, Piotr i Andrzej Kos zaprezentowali doskonały pokaz pracy za barem w efektownym stylu ,,Flair” która polega nie tylko na sporządzaniu drinków, lecz również na przedstawieniu dynamicznego show z elementami sztuki cyrkowej w najlepszym tego słowa znaczeniu. Sporządzali oni cocktaile w sposób wręcz akrobatyczny, doskonale bawiąc konsumentów. Spotkanie nie odbywało się tylko jako jednostronna prezentacja, do udziału i występów została zaproszona młodzież uczestnicząca w pokazie. Atmosfera na sali pozwalała stwierdzić, że forma praktycznej nauki z elementami zabawy i tym razem spełniła swoje zadanie.

Krzysztof Przysuszyński, Grażyna Dziuba

Comments are closed.