Oficjalne otwarcie pracowni gastronomicznej

Dzień 2 października 2015 r. na długo pozostanie w pamięci całej społeczności ZSTiO, gdyż właśnie w tym dniu miało miejsce oficjalne otwarcie kompleksowo zmodernizowanej pracowni gastronomicznej. O tej chwili od dłuższego czasu marzyli przede wszystkim nauczyciele gastronomii, jak również uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Dzięki mądrości częstochowskich władz samorządowych, które uważają, że należy inwestować w edukację, możemy się dzisiaj cieszyć wspaniałą nowoczesną salą technologiczną, w której uczniowie zdobywają umiejętności praktyczne na najwyższym poziomie, te z kolei  pozwolą im odnaleźć się na obecnym jakże wymagającym rynku pracy.

Oddana do użytku pracownia spełnia najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa, wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, warto tu wymienić  między innymi piec konwekcyjno-parowy,  blaty robocze, okapy kuchenne i  meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej, kuchenki indukcyjne z piekarnikami, chłodziarko-zamrażarki, urządzenia do obróbki wstępnej jaj, frytkownice, miksery, wilki, roboty wielofunkcyjne. W pracowni do dyspozycji uczniów pozostaje 6 stanowisk, kompleksowo wyposażonych w drobny sprzęt kuchenny i ekspedycyjny niezbędny  do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów. Warto nadmienić również, że pracownia spełnia wymagania określone przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną do przeprowadzania egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.

Uroczystość otwarcia uświetnili swoją obecnością dostojni goście, którzy dokonali przecięcia wstęgi: Wiceprezydent Miasta Częstochowy – p. Jarosław Marszałek, Kierownik Wydziału Edukacji – p. Katarzyna Centkowska – Wydmuch, Naczelnik Wydziału Inwestycji – p. Michał Konieczny, Inspektor – p. inż. Aleksander Sałacki, Rzecznik Urzędu Miasta – p. Włodzimierz Tutaj.

Na  uroczystości nie mogło zabraknąć występu wokalnego szkolnego chóru, jak również popisów kulinarnych naszych uczniów. w podzięce za wspaniałą pracownię przygotowali symboliczne, słodkie upominki z ciasteczek, które skrzętnie wypiekali od samego rana. Drugim upominkiem od uczniów, w którym również zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne, był uroczysty lunch, w którym główną rolę odegrały dary jesieni. Gości podjęto indykiem w sosie balsamicznym, zupą – kremem z dyni z prażonymi płatkami migdałowymi, polędwiczkami w sosie kurkowym oraz lodami na gorących wiśniach. Dostojni goście  spacerując po szkole mogli podziwiać inne pracownie Technikum nr 6 np.: salon fryzjerski, w którym kształcą się uczniowie technikum fryzjerskiego i zasadniczej szkoły w zawodzie – fryzjer, a uczniowie technikum informatycznego przywitali miłych gości w pięknie wyremontowanej i wyposażonej w nowoczesne komputery sali lekcyjnej na drugim piętrze.

Nowoczesna pracownia gastronomiczna  to spełnienie marzeń nauczycieli przedmiotów zawodowych: p. Krzysztofa Przysuszyńskiego, Anny Wosik, Ewy Śliwakowskiej, Alicji i Marty Zdańskich, Beaty Mikuty. Jednak nauczyciele nie przestają snuć marzeń dalej, tym razem myśląc  o sprzęcie do sous-vide czyli nowoczesnej techniki gotowania niskotemperaturowego,  pozwalającego zachować nie tylko wartości odżywcze w przygotowywanych potrawach, ale również ich naturalny atrakcyjny wygląd. Miejmy nadzieję że do realizacji tego marzenia tylko jeden krok, nic więcej

Comments are closed.