Nowe umiejętności, zagraniczne doświadczenie, kurs języka włoskiego, kurs BHP oraz liczne certyfikaty i wycieczki kulturoznawcze, a także ogromna przygoda – to wszystko, dzięki programowi Erasmus+ , czekało na uczniów trzecich klas technikum Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. S. Żeromskiego w Częstochowie w roku szkolnym 2015/2016.
Czterotygodniowy staż zagraniczny finansowany ze środków Unii Europejskiej jest od 10 lat nieodłącznym elementem kształcenia praktycznego uczniów w zawodzie : technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług fryzjerskich.
Podstawowym celem stażu zagranicznego było podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz zwiększenie mobilności i szans uczniów na krajowym i europejskim rynku pracy oraz umożliwienie uczniom poznania środowiska pracy w innym kraju Unii Europejskiej, a także zwiększenie ich szans na lepszy wynik z egzaminu zawodowego. Poprzez ujednolicenie dokumentowania indywidualnych osiągnięć uczniów odbywających praktyki w ramach projektu oraz indywidualną certyfikację zdobytych umiejętności i oceny przebiegu stażu realizowana jest w szkole idea Europejskiego systemu akumulowania i przenoszenia osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym (ECVET). Dzięki zagranicznemu stażowi beneficjenci poznali procedury i standardy obowiązujące na zagranicznym rynku pracy, udoskonalili swoje umiejętności językowe w zakresie języka angielskiego zawodowego, zwiększyli swoją motywację do nauki języków obcych poprzez uczestnictwo w intensywnym kursie języka włoskiego, poznali wymagania i upodobania konsumentów oraz turystów rejonu zachodnioeuropejskiego, specyfikę i regionalne potrawy kuchni włoskiej, aktualne trendy w stylistyce oraz kulturę i obyczaje Włoch. Zrealizowany staż uwrażliwił praktykantów na różnice międzykulturowe. Uczniowie zwiększyli ponadto swoje umiejętności adaptacji w nowym, obcym językowo i kulturowo środowisku, rozwinęli umiejętność pracy w grupie a także podwyższyli umiejętność planowania dalszej drogi kształcenia i rozwoju zawodowego.
Praktyki zagraniczne realizowane były w przepięknej włoskiej miejscowości Rimini w obiektach gastronomicznych, turystycznych oraz fryzjerskich . Łącznie 40 uczniów klas trzecich przeszło pomyślnie etap rekrutacji, który związany był ze znajomością języka angielskiego oraz średnią ocen z przedmiotów zawodowych i godnie reprezentowali naszą szkołę za granicą . Przez cztery tygodnie pod bacznym okiem swoich opiekunów poznawali nowe techniki i sposoby pracy obowiązujące we Włoszech.
Dlaczego właśnie Włochy ? To proste. Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, turystycznie kraj ten odwiedza ok. 48 milionów osób, a kwestie mody, wizerunku i stylizacji fryzur od lat utrzymują to państwo w czołówce światowego trendu. Nic więc dziwnego, że jest to niewątpliwie najlepsze miejsce na naukę i doskonalenie umiejętności zawodowych naszych uczniów.
Efekty były zdumiewające. Uczniowie po przyjeździe do Polski z chęcią zaprezentowali swoim młodszym kolegom nabyte umiejętności. Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych zorganizowali po powrocie pokaz kulinarny, na którym zaprezentowali włoskie potrawy : spaghetti carbonara, tiramitsu, risotto czy tortellini, dzieląc się zdobytym doświadczeniem ze społecznością szkolną. Na pokazie fryzjerskim uczennice, biorące udział w praktykach, zastosowały poznane we Włoszech techniki pielęgnacji i układania włosów.
Uczestnictwo w programie „Praktyki zagraniczne Erasmus +” z całą pewnością umożliwia podnoszenie swoich kwalifikacji a doświadczenie zdobyte za granicą jest niewątpliwie dodatkowym atutem przyszłego pracownika.