Profesjonalna obsługa gości

Zdjęcie nr 19 z kursu kelnerskiego

W dniu 6 listopada odbyła się w naszej szkole kolejna edycja kursu kelnerskiego „Profesjonalna obsługa gości” dla uczniów klas w zawodach: technik żywienia i usług gatronomicznych oraz technik hotelarstwa. Prowadzącym kurs był trener Jan Jakimowicz z HoReCa Academy, który od kilku lat współpracuje z naszą szkołą.

W ramach kursu podstawowego uczestnicy poznali techniki i metody obsługi konsumenta, a w sposób praktyczny wykonywali ćwiczenia z zakresu:

  • rozkładania i składania obrusów,
  • doboru, rozkładania zastawy stolowej i sztućców oraz szkła na stole,
  • układania serwet,
  • podawania potraw i napojów do stołu (także przy użyciu tacy),
  • otwierania i nalewania win gatunkowych, ich serwowania,
  • zbierania brudnych naczyń i sztućców po konsumpcji.

Na zakończenie kursu wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty (z hologramem) ukończenia kursu w dwóch egzemplarzach – w języku polskim i jezyku angielskim, które zapewne ułatwią pozyskanie pracy w branży gastronomiczno – hotelarskiej przy obsłudze gościa.

Gratulujemy!

nauczyciele zawodu

Anna Bugała

Agnieszka Ratoń -Korbela

Comments are closed.